Steeds meer gezinnen hebben een huisdier. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds vaker de vraag naar voren komt wat er met het huisdier gaat gebeuren bij een (echt)scheiding.
Hoewel een huisdier gevoelsmatig vaak beschouwd wordt als lid van het gezin, gelden er in het personen- en familierecht geen bijzondere regels. Ook bestaat er geen wettelijke regeling voor een omgangsregeling met het huisdier zoals bij kinderen. Hoe gek het misschien ook klinkt, een huisdier wordt bij (echt)scheiding beschouwd als een zaak / een ding.
Na beëindiging van een samenwoning komen aan ieder van u de zaken toe die van u zijn, dus ook het huisdier. Wanneer niet duidelijk is wie van u beiden de eigenaar is dan zal gekeken moeten worden naar de omstandigheden, zoals bijvoorbeeld wie de hond gekocht heeft, wie als eigenaar vermeld staat in de stamboom of het chipregistratieformulier en/of wie de hond betaald heeft.
Wanneer u in gemeenschap van goederen gehuwd bent dan moet deze gemeenschap bij een echtscheiding verdeeld worden, dus ook het gezamenlijke huisdier. Aan wie het huisdier wordt toegedeeld zal afhangen van de uitkomst van een belangenafweging. In deze belangenafweging kan onder meer worden meegenomen wie in de stamboom of het chipregistratieformulier geregistreerd staat als eigenaar, wie er altijd voor het huisdier heeft gezorgd en wie er het beste voor het huisdier kan zorgen (denk hierbij aan de ervaring met het verzorgen van het huisdier, de financiën en woonruimte), bij wie het huisdier verblijft sinds het beëindigen van de samenwoning, en of een van u beiden dan wel de kinderen een bijzondere band hebben met het huisdier.
Indien en zolang u gezamenlijk eigenaar bent van het huisdier kan een zogenaamde beheersregeling (een regeling over het genot, het gebruik en het beheer van het huisdier) worden vastgesteld door de Rechtbank. Dit betreft dus niet alleen een regeling wanneer het huisdier bij u beiden zal zijn, maar bijvoorbeeld ook een regeling ten aanzien van de verdeling van de kosten van het huisdier. Zodra het huisdier is verdeeld, dat wil zeggen aan een van u beiden is toegedeeld, is een beheersregeling in beginsel niet meer mogelijk.
Bij het al dan niet vaststellen van een beheersregeling zal weer gekeken worden naar alle omstandigheden, waaronder het belang van het huisdier zelf. Hoewel een huisdier juridisch gezien wordt beschouwd als een zaak, volgt hier gelukkig uit dat een huisdier ook juridisch gezien meer is dan dat.