In mijn praktijk zie ik steeds vaker dat mensen kampen met huurachterstanden. Er zijn talloze redenen waardoor zo’n achterstand kan ontstaan, bijvoorbeeld: de huur is te hoog, iemand raakt een baan kwijt, er zijn teveel vaste lasten of er is een financiële tegenvaller. In een dergelijke situatie is het belangrijk om uw verhuurder te informeren en te proberen een betalingsregeling te treffen.
Wanneer er sprake is van een huurachterstand en er is geen betalingsregeling afgesproken, dan kan de verhuurder een procedure starten bij de kantonrechter. De verhuurder kan de kantonrechter vragen te bepalen dat u alsnog de huur moet betalen. Daarnaast kan de verhuurder de kantonrechter vragen om beëindiging van uw huurovereenkomst en ontruiming van uw woning.
Ontruiming van uw woning is erg ingrijpend. U komt letterlijk op straat te staan. Het is daarom belangrijk dat u meteen in actie komt zodra de verhuurder een procedure start. Vaak kan er dan nog een oplossing gevonden worden waardoor een ontruiming van uw woning voorkomen kan worden.
Een procedure start door het uitbrengen van een dagvaarding. Komt de deurwaarder bij u langs, of treft u een dagvaarding in uw brievenbus aan? Kom direct in actie! In de dagvaarding staat vermeld tot wanneer u bij de kantonrechter op de dagvaarding kunt reageren. Ik help u hier graag bij.
Let op: de termijn waarbinnen u kunt reageren is meestal kort, en wanneer u niet (tijdig) reageert zal de kantonrechter in beginsel de vorderingen van de verhuurder toewijzen. Heeft u de termijn per ongeluk toch laten verstrijken? In sommige situaties kunnen we dat nog herstellen. Het is dan wel belangrijk dat u zo spoedig mogelijk contact opneemt.
Heeft u een huurachterstand en is uw verhuurder een procedure gestart? Of heeft u een ander geschil met uw verhuurder? Neemt u dan gerust contact met mij op. Ik help u graag verder.
Karin Hoogerwerf